torsdag 17 december 2015

Bostik´s våtskiktssystem


Ja jösses vilket jobb man får lägga ner bakom fasaden av kakel.
Efter att man förbehandlat skivorna med fuktspärr sätter man upp tätskiktsfolien.


Tätskiktsremsa monteras över skarvarna med foilseal grab.


Ju kletigare desto bättre verkar vara mottot, tätskiktshörn, rör och brunnsmanchetter skall dit.


Sen skall det penslas Membrane över tätskiktsremsor och manchetter.


Och slutligen rollar jag Membrane över hela klabbet 2 ggr.
Sådär ja, nu vet jag att det går fint att tvätta badrummet med högtrycksprutan;)


onsdag 16 december 2015

Badrum




Anledningen till att vi delade av rummet i en våtrumsdel var att, under alla lager av mattor hittade vi ett grönt schablonmålat trägolv som vi inte hade hjärta att bygga in, så det blev en försiktig rengöring och 3 lager skyddande parkettlack över det handmålade golvet.



Rummet var ingen vacker syn och väggarna gick i vågor.


Riv, riv, spikrensning, stockrengöring, städa städa.


Regla med 28x70 glespanel för att spara volym i rummet och det gick åt en skiva masonit för att jämna ut bakom reglarna, om man ändå hade kommit sig för att använda justerskruv istället, det hade lätt halverat arbetstiden.


Gips, gips, spackel, spackel, tadaaa














Vanlig gips utanför och våtrumsgips med glasfiberyta innanför och tur var väl det för attans vad det kliade av den där glasfibern;)


Våtrumsgolvet fick bli ett Nivell system för jag ville ha in stora granitplattor hela vägen från toa till dusch. Med hjälp av detta system blev det enkelt att få ett jämt 2cm/m fall fram till golvbrunnen.


Golvbrunnen fick då bli en avlång modell från Unidrain eftersom jag inte hade något fall från sidorna.


På med dubbla lager golvgips som jag lade omlott för att öka stabiliteten i golvet.


Primer på det...


Sen häller man på flytspacklet från högsta punkten, men man behöver inte hälla det på väggen;)


Sen sätter man sig och tittar på hur det fyller ut kring brunnen mmmm. Efter detta drar man piggerollern över det hela några gånger för att få ur all luft.

måndag 14 december 2015

Belysning


Belysningen i taket ville vi ha rustik men modern, vad gör man då?
Jo man tar ett par överblivna bitar vankantat virke från takomläggningen, gör rent lätt med stålborsten och målar dem med panelgrund. Sen köpte jag 2 set från Markslöjd med 3 dimbara LED spottar, borrade hål i dessa med hålsåg och monterade dem i plankorna, upphängningen löste jag med 1 mm vajer och vajerlås.

Belysningen i smygarna löste jag med dimbara LEDljuslister.
3M tejpen på baksidan gjorde monteringen mycket enkel och ett klipp på angiven plats så var den rätta längden avklarad i ett nafs. 15 minuters hårt arbete;)

Hårdvaxolja


Vi tyckte golvet blev lite för gult i tonen och bestämde oss för vitpigmenterad hårdvaxolja.
Redan vid första strykningen gav den en skön vittonad sidenmatt yta som skall vara oerhört stryktålig.
Ronseal heter hårvaxoljan och den var väldigt lätt att stryka ut med en dyna, man får dock jobba ganska snabbt för den torkar fort och man kan få nyansskillnader om man överlappar.

fredag 11 december 2015

El, Isolering och lägga golv


Efter att ha dammsugit ordentligt dras elen igenom stockarna för att försörja undervåningen.


Sen lade jag tjärad papp i botten som drösstopp och skar till passande bitar av stenullsskivor i facken.


Dags att kapa till golvet. Med spännvidd på nästan en meter mellan vissa av stockarna fick det bli ett kraftigt massivt furugolv från Siljan på 30x187mm. Sågade till alla längder och lade ut dessa för att få vila och anpassa sig till sitt nya klimat i ett par månader, dom hade ju legat utomhus under tak hos bygghandlarn.


När det sedan blev dags att slå ihop golvet började jag med hammaren, men fick gå över till handsläggan, för det var inte lätt att få ihop det kraftiga golvet. I vissa avsnitt fick jag skruva fast en träbit i stocken för att kunna tvinga ihop golvplankorna med kofoten. Jag skruvade golvet i sponten med spånskruv för de där fjompiga skruven som rekomenderas har en alldeles för liten skalle för ett golv av denna grovleken.



Skyffla spån...


Eftersom det snöade sågspån på nedervåningen efter det att vi tagit ned masoniten i taket, så var det bara att bryta upp det gamla golvet på vinden och börja skyffla:)

Många trevliga gamla fynd hittade vi under golvet!
Vad sägs om en inbjudan till Vigsel Akt från 1886 eller en Bohusläningen från 1890.
Ja nog råder det ingen tvekan om att huset är byggt under senare delen av 1800talet.
Vi hittade mycket annat roligt så som kläder, skor, böcker, kärleksbrev t.o.m. porslin, man nyttjade allt man hade till att fylla ut mellan stockarna på den tiden uppenbarligen.

måndag 7 december 2015

Fint bakom skivorna med


Vissa väggar ville man ju helst inte skiva över med tanke på de fina gamla tapeterna, men när väl elen var infräst i stockarna så var det bara att köra på.

30 skivor och ca 1000 skruv senare så är skivorna uppe, mest pill blev det väl med kontursågandet kring stockarna men i övrigt så gick det rätt fort att få till det hela.

Spackla, måla och vips va det blev ljust på den gamla mörka vinden:)
Nästa inlägg vad gäller väggarna får bli tapeter och där lutar det åt en av Lim & Handtrycks sekelskiftes tapeter.

lördag 5 december 2015

Dags att jämna ut väggar
















När stockväggarna skall jämnas ut för att kunna tapetseras valde jag att sätta plywood eller kryssfaner som morfar kallade det;)
För att få upp dessa använde jag mig av justerskruv, nobelpriset till den som uppfann dessa tycker jag!
Dessa skruv ger dig möjlighet att justera skivan in och ut tills skivorna ligger helt i liv med varandra, enkelt och bra sätt att få upp skivorna, det blir dessutom en hälsosam luftspalt mellan skiva och stock.

fredag 4 december 2015

Panelgrund i taket


Efter första strykningen täckte det naturligtvis inte, men det tog bara 4 timmar att stryka halva vindstaket tack vare sprutan från Bosch. Possitivt var att inga av kvistarna bröt igenom. Sen medan man väntar på tork kan man ju fläta lite drev och klämma in i blåshålen längs långväggarna. Det gjorde susen kan jag säga men det gick åt motvarande en hel pappkasse för att få drevat runt om.

Vankantat på plats


Nya fina vankantade brädor på plats intill de minst 100år gamla kompisarna.
För att ljusa upp vindsvåningen skall det hela bli vitt så nu är det dags för kvistlack, spärr, grund, färdigstrykning ur en och samma burk från Beckers.
Eftersom det är svårt att komma åt bakom ledåsarna med pensel använder jag en spruta för att lägga på färgen och sedan efterstryker jag med en rejäl elementpensel för att fägen skall få fäste.

torsdag 3 december 2015

En retroaktiv renoverings historia börjar här;)


Vi börjar väl från toppen, men i ärlighetens namn gjorde vi inte det i verkligheten.
Det var först när vi under en storm fick reda på att det läckte in vid skorstenen som vi fick fart på takomläggningen. Men iallafall, då vi ville behålla den rustika charmen och inte ville förlora något utrymme på vindsvåningen, bestämde vi oss för att isolera lätt från utsidan.Så därför fick det bli att beställa vankantat virke som ersättning för de gamla ruttna brädorna i taket. Inga billiga plankor dom där och många blev det, närmare ett 30tal vankantade plankor fick ersättas, vi var lite luriga och skippade vankantat i de övre brädorna där den ändå inte syns och sparade därmed en slant. Vädret höll sig som tur i skinnet under ett par dagar...